Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Van de Velde packaging Remmert Dekker Wormer

Tjarda Grimbergen en Louis Koene over Van de Velde Packaging Remmert Dekker in Wormer

Led verlichting | zonnepanelen | warmtepomp | gebruik restwarmte | timers | recycling afval | zoekt duurzamere oplossing plastic wikkels pallets | vervoer zo duurzaam mogelijk

Voor dit artikel brachten we een bezoek aan Van de Velde Packaging Remmert Dekker. Het bedrijf, met 80 medewerkers, bestaat inmiddels (2023) 127 jaar. Het is van origine een familiebedrijf, gespecialiseerd in vouwkartonnage. Sinds 2021 is Remmert Dekker onderdeel van het Belgische verpakkingsbedrijf Van de Velde Packaging Group.

Voorheen werden er vooral gebaksdozen geproduceerd. Tegenwoordig is er een breed assortiment aan verpakkingen voor food, non-food, luxe verpakkingen en meer. Er worden zo’n 3,5 tot 4 miljoen verpakkingen per week gemaakt. 

Grote gasbesparing

Sinds het begin van de jaren ‘70 is het bedrijf gevestigd in Wormer. In 2003 is het pand herbouwd na de brand. Voor verwarming en koeling is toen een aardwarmteverbinding gemaakt op 300 meter diepte en is het pand van het gas afgesloten. Een bedrijf met een oppervlakte van 10.000 m2 dat zonder gasaansluiting gebruik maakte van aardwarmte was in die tijd uniek. 

Het gehele bedrijf, waaronder het kantoor en de productiehal, wordt verwarmd en gekoeld met een warmtepomp. Daarnaast is de beglazing voorzien van filters waardoor er geen warmte binnenkomt of ontsnapt. De restwarmte van het restkarton afvoersysteem wordt ook duurzaam ingezet door deze als het koud is weer voor verwarming van het pand te gebruiken. Met timers worden warmte en koeling zo efficiënt mogelijk ingeregeld.

Zonnepanelen

In 2012 is het dak bedekt met 450 zonnepanelen. Dat was voor die tijd een vooruitstrevende keuze, waarbij gebruik gemaakt is van een subsidie. De terugverdientijd was erg lang en er werd een vergoeding op basis van bruto opbrengst gegeven. In totaal is 25 procent van de totale investering vergoed. De zonnepanelen zijn relatief vlak op het dak geplaatst  in verband met een beperkte draagkracht. Door de vlakke plaatsing kan er minder wind onder komen en liggen de panelen steviger. De panelen wekken per jaar 80 mega watt op.

Het bedrijf staat nu voor de afweging de panelen te vervangen voor nieuwe panelen of de oude panelen te verplaatsen en aanvullen met nieuwe panelen. Echter zijn er tegenwoordig meer obstakels in het proces naar zonnepanelen dan voorheen. De verzekering stelt eisen met betrekking tot arbeids- en brandveiligheid. 

Van de Velde Packaging Remmert Dekker heeft alle opgewekte stroom van de zonnepanelen nodig voor het pand en het productieproces. Met vernieuwing van de panelen kan er meer opgewekt worden maar nog niet genoeg om in de totale stroombehoefte te voorzien. Daarvoor is er te weinig ruimte op het dak en er zijn veel grote stroomverbruikers in het pand, zoals de warmtepomp en de machines. De bedrijfsauto’s rijden sinds een aantal jaren allemaal elektrisch. De auto’s worden met zelf opgewekte zonnestroom bij het pand geladen. Om duurzaam vervoer en beweging te stimuleren zijn er ook laadpunten in de fietsenhokken voor de medewerkers met een eigen elektrische fiets.

Verlichting

Dit jaar is een groot deel van de toch al duurzame tl-verlichting vervangen door led lampen en voorzien van bewegingssensoren. Volgend jaar wordt de resterende verlichting vervangen door led.

Machines en certificering

Bij vervanging van onderdelen van de machines of vervoer in de fabriek wordt altijd gekozen voor een nieuwere, zuinigere en waar mogelijk elektrische variant. Het bedrijf werkt milieuvriendelijk en kiest daarom voor een IPA-vrij (Isopropylalcohol)1) drukproces met milieuvriendelijke, natuurlijke oliën2) voor de inkten, lakken en lijmen. 

Voedselveiligheid is belangrijk en het bedrijf voldoet aan de eisen van het BRC (British Retail Consortium). Met een BRC keurmerk heb je een internationaal certificaat voor voedselveiligheid dat in de toeleveringsketen in de voedingsmiddelen industrie wordt geaccepteerd.

Van de Velde Packaging Remmert Dekker voldoet met ISO 9001 en 14001 aan belangrijke standaarden voor managementsystemen. ISO 9001 is de norm waaraan het kwaliteitsmanagementsysteem moet voldoen. ISO 14001 stelt eisen aan het milieumanagementsysteem.

Het karton heeft ook duurzaamheidscertificeringen m.b.t. bosbouw zoals FSC en PEFC. Dit zijn de twee bekendste keurmerken op het gebied van hout. Hout dat is voorzien van een FSC- of PEFC-keurmerk garandeert dat het afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Die certificeringen heeft Van de Velde Packaging Remmert Dekker al een aantal jaren. 

1) IPA is een vluchtige giftige stof schadelijk voor mens en milieu

2) Natuurlijke oliën i.p.v. minerale oliën

Afvalverwerking

Het afvalkarton dat vrijkomt bij de stanserij of bij het inpakken wordt allemaal gesorteerd en heel of gesnipperd afgevoerd en gerecycled. Tjarda en Louis zien dat klanten steeds vaker kiezen voor duurzamer karton. Dat duurzame karton is voornamelijk afkomstig uit Scandinavië waar een uitgebreid programma is voor duurzame bosbouw, waar voor elke gekapte boom meer nieuwe bomen worden terug geplant. Alle andere afvalstoffen die vrijkomen worden ook gerecycled. 

Potentie nog verder verduurzamen

’De zonnepanelen zouden we nog kunnen aanvullen of  vernieuwen. Daarnaast wordt er plastic verbruikt bij het wikkelen van pallets’. Daar zou volgens Louis misschien een oplossing voor gevonden moeten worden. 

Duurzaamheid is een vast onderdeel geworden van de bedrijfsvoering. Het staat jaarlijks op de agenda tijdens de evaluatie, maar ook op andere momenten wordt hierover gesproken. ’We proberen bij te blijven met alle nieuwe ontwikkelingen, maar hebben op het moment geen enorme waslijst met to do’s omdat er al veel gebeurt’. 

Van de Velde Packaging Remmert Dekker duurzaamheid steeds meer geïntegreerd is in het bedrijfsproces. ’In de grafische industrie liepen wij sowieso voorop wat dat betreft en je merkt wel steeds meer beweging, ook breder in de branche. Deels noodgedwongen door de wetgeving, dat is natuurlijk van grote invloed’.

Transport

Transport van de producten wordt uitbesteed aan een externe partij. Die leverancier toetst het bedrijf standaard ook op duurzaamheid. Zo rijdt de grootste transporteur veel met elektrische vrachtwagens.

Besluit om te verduurzamen

De reden om te verduurzamen komt vanuit de eigen wil en motivatie om een duurzaam bedrijf te zijn. Van de Velde Packaging Remmert Dekker wil toekomstbestendig zijn voor de wereld. ‘Iedereen heeft een verantwoordelijkheid voor de planeet waar we met elkaar op leven. Hoe wij daaraan bij kunnen dragen zit in het DNA van het bedrijf’. Onder de werknemers leeft duurzaamheid ook enorm en medewerkers helpen elkaar hierbij.

Energiebesparingsplicht een stimulans? 

‘Het houdt je wel alert en we denken dat het positief werkt. Het dwingt ons om samen te kijken wat er nog gedaan kan worden. Daarnaast sta je als bedrijf stil bij de mogelijkheden en ga je op onderzoek uit’. Tjarda vindt het goed om op die manier bij te blijven en de investeringen die daarbij horen (kostentechnisch) beheersbaar en haalbaar te houden. Het helpt als je een duidelijk meerjarenplan opstelt zodat je niet alle investeringen binnen een jaar hoeft te doen. 

Profijt van de maatregelen

Het bedrijf kan zich profileren als duurzame drukkerij en dat voelt goed. ’De ontwikkeling van een product dat normaal altijd van plastic was en nu van karton is ook iets waar onze klanten zich mee kunnen profileren. Dat eisen zij ook van ons als leverancier. Zo was het een uitdaging voor ons om een verpakking te ontwikkelen zoals een patatbakje zonder plastic coating met scheidingswand voor saus van karton dat ook nog makkelijk stapelbaar is in de winkel’.

Naast het duurzaam profileren naar klanten is het ook positief voor de medewerkers om te kunnen zeggen dat ze voor een duurzame werkgever werken. ‘In de hele breedte leeft het en het wordt ook steeds meer geëist, gevraagd en gewenst’.

Tips voor andere ondernemers

  • Kijk waar de energieslurpers zitten. Breng die eerst in kaart en start daarmee, want dat is je grootste winst. 
  • Maak het een vast item op je agenda, in het beleid en de doelstellingen. Niet alleen voor de lange termijn maar ook voor de korte termijn.
  • Maak keuzes en lees je in. Probeer helder te krijgen wat het inhoudt voor jouw bedrijf. Waar wil je staan als ondernemer? Wat vind je belangrijk en wat wil je uitstralen? En wat moet er qua regelgeving? Op basis daarvan bepaal je je doelstellingen en betrek je het financiële plaatje erbij. Maak een meerjarenplan voor de investeringen je kan doen.
  • Zorg dat het leeft binnen de organisatie. 
  • Betrek de mensen erbij zodat je draagvlak krijgt voor het thema. 
  • De ene investering levert meer op dan de andere. Start met investeringen die het meest en het snelst wat opleveren. 
  • Doe het in stappen. Ga niet meteen het hele gebouw van led verlichting voorzien, dan kijk je tegen enorme investeringen op. Wij hebben het in drie stukken geknipt.