Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Ik word 18 jaar

Gefeliciteerd! Je wordt 18 jaar! 

Vanaf nu moet je veel dingen zelf doen. Hier staat wat je zelf moet regelen. Heb je tips nodig? Het Sociaal Team Oostzaan is er voor je!

Wat je moet regelen nu je 18 bent:

Maak een DigiD aan. Dat is een persoonlijke code die je nodig hebt als digitale handtekening. Daarmee kun je online dingen regelen bij de overheid, zoals verzekeringen, studie en zorg.

Als je 18 bent, moet je een zorgverzekering hebben. Hiermee kun je naar de dokter of tandarts. Als je 18 bent, moet je elke maand premie betalen. Vergelijk verschillende verzekeringen op websites zoals Zorgkiezer. In 2024 is het eigen risico € 385. Je betaalt dus zelf de eerste € 385. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar de kosten.

Verdien je weinig geld en krijg je geen studiefinanciering? Dan kun je via de gemeente korting krijgen op je premie door een collectieve zorgverzekering bij Univé of Zilveren Kruis af te sluiten. De gemeente helpt mee met de kosten, zodat je minder premie hoeft te betalen. Kijk op gezondverzekerd.nl/ voor meer informatie.

Kies of je donor wilt zijn. Als je niks kiest, ben je automatisch donor. Maar je kunt dit altijd veranderen.

Schrijf je in op WoningNet voor een huurhuis in regio Amsterdam. Zo heb je meer kans om snel een huis te vinden.

Tips om ook te regelen:

Huur je een zelfstandige woonruimte? Dan kom je misschien in aanmerking voor huurtoeslag. Je leest de voorwaarden en hoe je het aanvraagt op de site van de belastingdienst.

Belangrijk: Sta je ingeschreven bij iemand, dan kunnen de financiële toeslagen van die persoon minder worden. Bijvoorbeeld huurtoeslag. Kijk op de site van de Belastingdienst bij huurtoeslag of op de pagina van Veelgevraagd.

Let ook op de kostendelersnorm: Als je 27 jaar wordt en je woont samen met iemand met een bijstandsuitkering, dan wordt de bijstandsuitkering van die persoon lager omdat jullie de woonkosten kunnen delen.

Omdat een zorgverzekering veel geld kost, kun je misschien hulp krijgen van de Belastingdienst. Dat heet zorgtoeslag en helpt je met betalen van je zorgverzekering.

  • Let op: als je inkomen verandert, verandert ook je zorgtoeslag. Zorg ervoor dat je dit zelf doorgeeft op de website van de Belastingdienst. Vergeet dit niet, anders moet je geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Voor uitleg over toeslagen van de belasting, kijk op Alles over toeslagen.

Als je iets stukmaakt van iemand anders, is het handig om een verzekering te hebben. Met zo'n aansprakelijkheidsverzekering hoef je niet alles zelf te betalen. Zolang je thuis woont of studeert en op kamers woont, val je onder de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders.  

Open een bankrekening voor je geld. Veel banken hebben speciale rekeningen voor jongeren. Het is gratis en je hoeft niks te betalen.

Als je geldzorgen hebt, kun je hulp krijgen. Ga naar Hulp bij geldzorgen. Het is gratis en hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter.

Er zijn veel wettelijke regelingen voor toeslagen en kortingen. Ontdek welke hulp je kunt krijgen, zoals geld voor je huur of zorg. Dit kun je checken op de website van het Nibud

Je kunt je ook direct aanmelden voor hulp bij de gemeente. Dat kan op verschillende manieren:

  • Bel naar Werk en Inkomen van de gemeente via 075 206 0011. Mail naar schuldhulp@over-gemeenten.nl of maak een afspraak op het gemeentehuis. 

  • Heb je vragen over dingen die verplicht zijn volgens de wet of heb je rechtshulp nodig? Via het Juridisch Loket kun je gratis rechtshulp krijgen.

Je kunt als scholier of student aan je werkgever vragen minder belasting te betalen. Dat heet loonheffingskorting. Let op: loonheffingskorting geldt maar voor één werkgever.  

De SMD (Stichting Maatschappelijke Dienstverlening) is een organisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Ze moedigen je aan goed voor jezelf te zorgen, zodat je zelf de controle krijgt over je leven. Kijk op de website   desmd.nl/, bel met 075 - 206 0011 of mail naar info@desmd.nl

Als je ziek bent, een handicap hebt of geen werk hebt, kun je geld krijgen van het UWV.  Heb je niet genoeg geld om van te leven? Dan kun je 4 weken voordat je 18 jaar wordt een bijstandsuitkering aanvragen. 

Als je hulp nodig hebt bij het vinden van werk, kan Local Heroes je helpen. Met trainingen, excursies en workshops kom je erachter wat je leuk vindt om te doen. 

Als er thuis of in je leven iets moeilijk is, kun je hulp vragen aan het Sociaal Team.

Sommige hulp stopt als je 18 wordt

Sommige hulp van de geestelijke gezondheidszorg stopt als je 18 wordt. Bespreek daarom met je hulpverlener dat je die leeftijd bereikt. Krijg je een persoonsgebonden budget (pgb)? Zoek dan contact met de jeugdhulpverlener van het jeugdteam. 

Vanaf je 18e betaal je een eigen risico voor je GGZ-behandeling. In sommige gevallen kun je hiervoor een tegemoetkoming krijgen. Bespreek dit met je jeugdhulpverlener.

Meer informatie

Wil je graag meer weten? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid voor algemene informatie en een checklist.

Als je 18 bent en de Nederlandse nationaliteit hebt, mag je stemmen! Er zijn verkiezingen voor het Europees Parlement, de Tweede Kamer, Provinciale Staten, onze gemeenteraad en de waterschappen. Je bent niet verplicht om te stemmen, maar het is wel belangrijk om te doen. Jouw stemkeuze kan invloed hebben op belangrijke onderwerpen zoals woningen, natuur, huurprijzen, studieschuld en meer. Weet je niet op wie je moet stemmen? Vul dan eens een stemwijzer in.  https://jongerenkieswijzer.nl/

Lees hier meer over de verkiezingen. 

Volg je een voltijdopleiding op mbo, hbo of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Vergoeding scholieren op middelbare school

Ben je 18 en zit je op het vmbo, havo of vwo? Dan kun je een 'tegemoetkoming scholieren' aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Studietoeslag

Ben je scholier of student en kun je niet bijverdienen door een beperking of chronische ziekte? Dan kun je misschien een studietoeslag van de gemeente krijgen.

Studentenreisproduct 

Reis je met het openbaar vervoer? Vraag een studentenreisproduct aan: dan kun je vrij of met korting reizen met de trein, tram, bus en metro in heel Nederland. Je kunt een week- of weekendabonnement kiezen. 

Vraag je werk om de studenten- en scholierenregeling toe te passen. Je werkt houdt dan geen of minder loonheffing in op je loon. Zo houd je meer nettoloon over.

Je moet zelf bij je werk aangeven dat je loonheffingskorting wil. Hiervoor kun je een formulier gebruiken van de Belastingdienst 

Heb je meerdere bijbaantjes? Dan is het slim om de regeling aan te vragen bij de werkgever waar je het meest werkt. Je mag de korting namelijk maar bij één werkgever gebruiken.