Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Energiecoöperatie SAENZ Zaanstreek

Deze keer gaan we op bezoek bij energiecoöperatie SAENZ. SAENZ is actief in de Zaanstreek en komt voort uit de bedrijvenvereniging Noorderveld-Molletjesveer (BVNM) in Wormerveer.

Het interview vindt plaats bij een van de leden van SAENZ, aannemersbedrijf van der Gragt in Wormerveer. SAENZ heeft geen vast kantoor maar werkt vanuit huis of bij leden op locatie. “We zijn overal welkom”, zegt Tom. Van der Gragt heeft, net als vele andere leden, met hulp van SAENZ het hele dak vol gelegd met zonnepanelen. In totaal heeft SAENZ in samenwerking met haar leden vanaf 2016 tot nu de installatie van 25.000 panelen gerealiseerd.

Ontstaan van SAENZ en wat doet SAENZ

SAENZ is een energiecoöperatie van, voor en door bedrijven en heeft enkel bedrijfsmatige leden, geen particulieren.

In 2015 vond een aantal ondernemers binnen de bedrijvenvereniging dat naast mobiliteit en veiligheid het thema duurzaamheid extra aandacht verdiende. Tom was zelf actief binnen deze bedrijvenvereniging en bemerkte vanaf het begin het gevoel van urgentie en de motivatie bij ondernemers om hiermee verder te gaan.

Vanuit deze motivatie is SAENZopgezet, eerst als werkgroep en later als vereniging/coöperatie. In 2016 is SAENZ gestart met 20 bedrijven en nu zijn er rond de 100 leden. Ze maken geen verschil tussen grote of kleine bedrijven. Wel zijn alle bedrijven gevestigd op een bedrijventerrein.

Naast verschil in grootte is er ook verschil in de typen bedrijven. Zo is het bedrijf achter de Zaanse mayonaise aangesloten, een steenhouwerij en diverse aannemers en autobedrijven. 

Collectieve stroom en lokale opwek

Er staan drie thema’s centraal binnen de coöperatie: collectieve inkoop van elektra en gas, ontzorgen op duurzaamheidsvlak en het ontwikkelen van ‘smart grids’.

Leden kunnen gebruik maken van groene stroom en gas die SAENZ collectief inkoopt. “Wij kopen gegarandeerd groene stroom in. Daar betalen de leden ook een opslag voor. Zo zijn we ons bewust dat we anders met de aarde om moeten gaan”. Daarnaast ontzorgen we leden op het vlak van duurzaamheid. We ondersteunen bij het opwekken van lokale energie (zon of wind) en helpen laadpalen te realiseren.

Verder wordt gewerkt aan de koppeling van lokale opwek aan het verbruik. “Als je stroom overhebt en je buurman heeft het nodig, dan wil je dat lokaal aan elkaar koppelen”. Zeker op een bedrijventerrein is dit haalbaar. Het grote voordeel voor SAENZ is dat zij oner hun leden draagvlak hebben om zo’n lokale energiegemeenschapop te zetten.

Smart grids

Twee jaar geleden heeft SAENZ universitaire studenten gevraagd naar de beste oplossing rond de energievoorziening. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat ‘smart grids’ de beste oplossing waren. Vervolgens is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden op het bedrijventerrein. Binnen dit onderzoek hebben alle leden actief meegewerkt, omdat zij onder andere de laadinfrastructuur en elektrisch vervoer willen uitbreiden. Eind maart wordt de uitkomst van dit onderzoek aan alle leden gepresenteerd. Daarna wil Tom met de juiste kennis en met alle betrokken experts echt doorpakken . De gemeente Zaanstad en de netbeheerder zijn ook betrokken in het proces. “Je moet al die partijen in een mand krijgen om zo’n onderzoek te laten slagen. Dat wij binnen SAENZ de binding met de leden al hebben is in ons voordeel. We kunnen er allemaal wel over blijven praten maar laten we nou gewoon eens proberen en testen of dingen goed gaan of niet. Er wordt heel veel gepraat maar weinig gedaan”.

Volgens Tom is het belangrijkste dat bedrijven zelf de regie hebben . Uiteindelijk gaat het ze om de kosten en wat het oplevert. Dat moeten we niet uit het oog verliezen.

Een belangrijke uitdaging in dit proces is de stroomvoorziening. Het netwerk zal vernieuwd en versterkt moeten worden om meer aansluitingen te kunnen realiseren en daarmee een grotere afname van energie. Momenteel kan die uitbreiding niet plaatsvinden. Hierdoor stagneert de groei en worden de plannen van ondernemers om door te pakken noodgedwongen uitgesteld. 

Wat vinden bedrijven nou echt lastig en waarvoor zoeken ze hulp bij jullie? 

“Uiteindelijk is een ondernemer primair bezig met het bedrijf. Als verduurzaming niet je expertise is, danleg je dat het liefst neer bij een partij die je vertrouwt”. Onze leden hebben er vertrouwen in dat wij hen begeleiden om de doelen te realiseren. Naar aanleiding van de vraag van meerdere leden heeft Tom subsidies opgehaald bij de gemeente en de provincie voor zonnepanelen en laadpalen.

SAENZ ondersteunt en helpt bedrijven bij verduurzaming maar uiteindelijk is het de ondernemer die aan het roer zit en bepaalt bij wie hij/zijbijvoorbeeld zonnepanelen inkoopt. SAENZ kan wel een lijst van aanbieders in de regio delen waar ze goede ervaringen mee hebben, maar spreekt geen voorkeur uit. Hierdoor blijven leden 100%onafhankelijk. SAENZ kijkt mee met businesscases om samen met de ondernemer te bepalen welke opties het best haalbaar zijn. Daarnaast helpen ze ondernemers met een stappenplan, zodat ze niet vergeten om bijvoorbeeld de verzekeraar te benaderen en het netwerk te checken.

Werkgroep inkoop 

Binnen SAENZ is een werkgroep inkoop die stroom en gas inkoopt voor één jaar. Binnen deze werkgroep richten de ondernemers zich op het juiste inkoopmoment en de selectievan de beste partij. “Die werkgroep inkoop is zich echt fundamenteel aan het oriënteren op de strategie voor de toekomst. De strategie is eigenlijk dat je toch wat onafhankelijker kan opereren. Je wil gewoon de extra stroom die je opwekt en zelf niet kan gebruiken aanbieden aan een buurman zonder dat dat te ingewikkeld wordt”.

Profijt van SAENZ

De leden ervaren het lidmaatschap van SAENZ als positief omdat ze weten dat SAENZ het beste met hen voorheeft en omdat het lokaal is, aldus Tom. “Wanneer een bedrijf zonnepanelen wil en eigen stroom wil opwekken zijn ze blij dat wij ze kunnen helpen. Dat is een toegevoegde waarde, het gevoel dat er iets wordt uitbesteed aan een partij waar je zelf deel van bent . Zo ervaren de leden dat en dan moet je ook wel het resultaat bieden dat ze verwachten’.

Daarnaast is er onder de leden een grote betrokkenheid en komen veel leden naar de ledenvergadering. Het thema ‘energiecoöperatie voor bedrijven op bedrijventerreinen’ is belangrijk en volgens Tom is dit de oplossing van een hoop van de problemen waar we tegenaan lopen bij verduurzaming.

Het belangrijkste dat ondernemers kunnen doen in het kader van verduurzaming is besparen. “Zorg er eerst voor dat je zoveel mogelijk energie bespaart en zorg dat je investeert in duurzame opwek. Ga van het gas af”.

Tip van Tom 

“Probeer een collectief op te zetten en zoek elkaar op. Sommige dingen kunt je niet alleen en probeer niet zelf het wiel uit te vinden. Dat is zonde van de tijd want verduurzaming is een specialistisch vak”.